Новото правителство на Йордания положи клетва
Новото правителство на Йордания положи клетва / снимка: Reuters, архив

Новото реформистко правителство на Йордания положи клетва пред крал Абдула Втори, предаде Ройтерс. Новият кабинет ще има задача да ускори политическата либерализация в отговор на вътрешния натиск за промени след протестите, вдъхновени от обществените бунтове в арабския свят, отбелязва агенцията.

Аун ал Хасауне, бивш юрист в Международния съд в Хага, бе назначен миналата седмица за премиер на мястото на консервативния бивш генерал Мааруф Бахит, който бе критикуван за неадекватно справяне с вътрешната криза. Бившият директор на централната банка Умая Тукан бе назначен за финансов министър - ход, който според йордански представители има за цел да разсее опасенията на инвеститорите от нарастващите държавни разходи, които заплашвата финансовата и валутна стабилност.

Новият кабинет включва умерени племенни политици и технократи, предава БТА. Абдула изтъкна пред Ал Хасауне миналата седмица, че мисията на кабинета му ще бъде да ускори реформите, които досегашното правителство прокарваше бавно.

Влиятелната ислямистка опозиция отклони поканата на новия премиер да се присъедини към кабинета, въпреки че предпазливо приветства неговата администрация и заяви, че ще подкрепи план за реформи.