Новият премиер на Китай се обяви за засилване на връзките със САЩ
Новият премиер на Китай се обяви за засилване на връзките със САЩ / снимка: Reuters

Новият китайски премиер заяви, че кабинетът му цели засилване на отношенията със САЩ и очаква добри перспективи за търговията и инвестициите между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

В рамките на първата си пресконференция, след като зае поста, Ли Къцян каза, че ако двете страни взаимно се съобразяват с опасенията си и се опитат да ги преодолеят, то общите интереси ще помогнат да се намери изход.

Това са отношения между най-голямата развиваща се държава и най-голямата развита държава и ние сме готови заедно с правителството на президента Барак Обама да градим отношения от нов тип между две велики страни на основата на съвпадението на интересите, допълни той и се обяви за изграждане на взаимноизгодно сътрудничество.

Къцян очаква в бъдеще да се появят нови възможности за укрепване на двустранните връзки в области като търговията и инвестициите, което ще донесе изгода и на двете страни.

Във вътрешнополитически план Ли Къцян обеща да извърши съкращения в огромната китайска бюрокрация и да ограничи разходите на държавния и партийния елит. Ще има намаляване, а не увеличаване на броя на хората, чиято заплата се поема от правителството, подчерта той. Ще има намаляване, а не увеличаване на сумите, изразходвани за жилищно настаняване на официалните лица, за пътуванията им в чужбина и за закупуването на официални коли, добави Къцян.

Преди седмица Китай обяви преструктуриране на големите си министерства, за да подобри ефикасността им, както и техния имидж, опетнен от чести скандали.