Новият премиер Лукас Пападимос: Бъдещето на Гърция е еврозоната
Новият премиер Лукас Пападимос: Бъдещето на Гърция е еврозоната / Reuters
Новият премиер Лукас Пападемос: Бъдещето на Гърция е еврозоната
46893
Новият премиер Лукас Пападемос: Бъдещето на Гърция е еврозоната
  • Новият премиер Лукас Пападемос: Бъдещето на Гърция е еврозоната

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос ще е новият премиер на Гърция и ще оглави коалиционно правителство, съобщиха световните медии, позовавайки се на пресъобщение на гръцкото президентство.

Гръцкият президент Каролос Папуляс е помолил Пападимос да сформира новото правителство на страната, съобщават от канцеларията на президента. Президентът е връчил на Пападимос мандат да образува правителство, се казва в комюнике на президентството.

Очаква се новият кабинет да положи клетва в петък.

Лукас Пападимос призова всички гърци да допринесат за разрешаването на огромните проблеми пред страната, която се намира на важен кръстопът. Той заяви, че основната задача на новото правителство е да приложи спасителния план на еврозоната и призова за по-голяма подкрепа за коалицията. "Гръцката икономика е изправена пред огромни проблеми въпреки положените усилия", заяви Пападимос в първото си публично изявление, след като беше номиниран за премиер. "Изборите, които ще направим, ще са от решаващо значение за гръцкия народ. Пътят няма да е лесен, но съм убеден, че проблемите ще бъдат разрешени по-бързо и на по-ниска цена, ако имаме единство, разбиране и благоразумие", каза още Пападимос.

Бъдещето на Гърция е в еврозоната, въпреки че сегашното положение в страната, която се намира на "важен кръстопът", е трудно. Убеден съм, че участието на Гърция в еврозоната е гаранция за валутна стабилност, фактор за икономически просперитет" на страната, заяви наследникът на премиера социалист Георгиос Папандреу. "Можем да бъде оптимисти за крайния резултат, ако си сътрудничим и сме единни", допълни той. Пападимос заяви, че е приел мандата, защото "трябва всички да допринесем за възстановяването на икономиката". "Става въпрос за преходно правителство, чиято основна мисия е прилагането на икономическата политика, решена на 26 октомври" в Брюксел, каза още той.