Нов скандал с гръдни импланти във Франция
Нов скандал с гръдни импланти във Франция / Thinkstock/Getty Images

Три години след скандала с гръдните протези PIP, гръдни импланти отново са сочени с пръст във Франция след публикуването на експертен доклад, който разкрива, че 18 французойки заболели от рядък вид рак, свързан с подобни импланти, предаде Франс прес.

Съществува ясна връзка между заболяването и носенето на гръдни импланти, се казва в доклада на експерти от Френския национален онкологичен институт. В документа се посочва, че са регистрирани 18 случая на едроклетъчен анапластичен лимфом, свързан с гръден имплант, във Франция от 2011 г.

Според в. "Паризиен", 14 от 18-те жени, засегнати от едроклетъчен анапластичен лимфом, свързан с гръден имплант, носели протеза, произведена от американската компания Allergan. Санитарните власти не препоръчват превантивното сваляне на имплантите. "Не е препоръчително жените, които носят гръдни протези, да ги свалят", заяви френският министър на социалните въпроси, здравеопазването и правата на жените г-жа Марисол Турен. "Жените не трябва да се паникьосват, макар че 9 нови случая на едроклетъчен анапластичен лимфом, свързан с гръден имплант, бяха регистрирани в разстояние на една година".

"Забелязва се ускоряване на регистрираните случаи на заболяването", отбелязаха от Френската агенция по лекарствата. От своя страна от Allergan изтъкнаха, че настояват за прозрачност. "Сигурността на пациентките е нашият приоритет - разчитаме на тясно сътрудничество с Агенцията по лекарствата и санитарните власти", се казва в комюнике на компанията.

Източник: БТА