/ iStock/Getty Images
Норвегия и Русия постигнаха споразумение за риболовните квоти за 2023 г., съобщиха от Осло в рядък знак за разбирателство на фона на засиленото напрежение заради войната в Украйна.

"Добре е, че постигнахме споразумение за риболов с Русия въпреки извънредната ситуация, в която се намираме", заяви норвежкият министър за риболова Бьорнар Скяеран в изявление.

За да не застраши това споразумение скандинавската страна се отклони малко от европейските санкции, наложени на Москва след нахлуването ѝ в Украйна.
На руските плавателни съдове е забранено да акостират в европейски пристанища, но Норвегия предостави изключение на риболовните траулери, което им позволява да разтоварват улова си в скандинавската страна.

В началото на октомври обаче Осло ги ограничи до три пристанища и задължи руските траулери да преминават през системни проверки.
В знак на изключителната ситуация преговорите между двете страни бяха проведени единствено по онлайн канали.

В Twitter норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стор нарече споразумението "важно в един труден момент с войната в Украйна".

"Споразумението изяснява квотите и гарантира дългосрочно и устойчиво управление на запасите в Далечния север. Ние се грижим за най-големите в света запаси от треска и други видове в Баренцово море", написа той.

Съобщението дойде в същия ден, в който норвежките власти съобщиха, че са арестували заподозрян руски агент, когото службите за контрашпионаж обвиняват, че се е маскирал като бразилски изследовател.
БГНЕС, АФП