/ Thinkstock/Getty Images
Норвегия обяви, че блокира 30 милиона евро за Бразилия, която обвини, че "вече не иска да спира обезлесяването" в Амазония, предаде Асошиейтед прес.

Обезлесяването в Амазонската гора в Бразилия се е увеличило с 67%

Богатата скандинавска държава е най-големият донор за опазване на Амазонската гора. Тя е дарила общо 1,2 милиарда долара на създадения през 2008 г. за тази цел специален фонд. Германия осигури 68 милиона долара, а бразилският държавен петролен гигант Петробраз (Petrobras) - 7,7 милиона долара, отбелязва АП.

Обезлесяването в Колумбия през 2018 г. е обхванало площ колкото 276 футболни стадиона

Норвежкият министър на околната среда Ула Елвестуен обвини Бразилия, че е нарушила споразумението с Норвегия и Бразилия, като е преустановила работата на административния съвет и на техническия комитет на Фонда за Амазония, предаде Франс прес. "Тя не може да направи това без съгласието на Норвегия и Германия", подчерта той.

Бразилският министър на околната среда Рикардо Салес междувременно обяви, че работата на Фонда за Амазония е замразена.

Петте най-големи гряха на човечеството


В неделя Германия спря 35 милиона евро за фонда заради нарастващото обезлесяване в Амазония, по-специално след идването на власт в Бразилия на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

Скептик по въпроса за глобалното затопляне, избраният миналата година Болсонаро казва, че Бразилия трябва да реши сама какво да прави с Амазония и нейните ресурси. Той не призна официални данни, според които темповете на обезлесяване в региона са се засилили след идването му на власт.

Билети за транспорт срещу пластмасови бутилки

Бразилският президент разкритикува Норвегия и Германия заради решението им да спрат финансови траншове за Фонда за Амазония и ги посъветва да се съсредоточат върху собствените си екологични проблеми, предаде Асошиейтед прес.

"Не е ли Норвегия тази, която убива китове на Северния полюс? Не прави ли тя сондажи за петрол там?", попита саркастично Болсонаро. Той освен това посъветва "скъпата (германска канцлерка) Ангела Меркел да "си прибере парите и да залеси отново Германия".
БТА