Никола Саркози задейства необичайна лична дипломация в Либия
Никола Саркози задейства необичайна лична дипломация в Либия / netinfo

Френският президент Никола Саркози се включи много активно в опита за освобождаване на осъдените в Либия български медицински сестри, пускайки в действие необичайна лична дипломация с впечатляващата помощ на съпругата си Сесилия, предаде Франс прес.

Акцията ще се превърне в дипломатически удар, ако съпругата на президента отведе със самолета си шестимата медици, но в желанието да бъде на предната линия, Никола Саркози поема риска и за евентуален неуспех.

Според официален либийски източник самият Саркози ще пристигне на 25 юли в Либия. Френското президентство, което миналата седмица спомена възможността за такова посещение, нито потвърди, нито отхвърли тази дата.

Вчера френският държавен секретар за връзките с парламента Роже Каручи потвърди, че Сесилия Саркози не е упълномощена да преговаря, а има посредническа роля и желае да участва в хуманитарна и социална акция.

Френската конституция не отрежда никаква роля или статут на съпругата/съпругът на държавния глава. Подобно активно участие на първата дама в толкова деликатен случай е необичайно за Франция, където президентските съпруги обикновено имат представителна или хуманитарна роля.

На международно равнище политическата и дипломатическата дискретност на съпругите е част от общоприетите схващания за добри обноски, с известни изключения като Хилари Клинтън.

Работата по случая с българските медици се ръководи пряко от президентството, а участието на външното министерство е видимо намалено.

С встъпването си в длъжност Никола Саркози поде редица дипломатически инициативи. Някои от тях приключиха успешно, като приемането от страните в ЕС на идеята за опростен договор, но не така категорични са резултатите във връзка с Ингрид Бетанкур, Косово и Дарфур, отбелязва агенцията.