Кралят на Нидерландия Вилем-Александър и принцеса Максима
Кралят на Нидерландия Вилем-Александър и принцеса Максима / Gulliver/Getty Images
Нидерландското правителство се съгласи да преразгледа годишните разходи на кралското семейство от династията Оранж-Насау, след натиск от опозицията. Премиерът Марк Рюте, обаче изрази загриженост относно разкриването на точната сума, която крал Вилем Александър и съпругата му, кралица Максима получават от холандския данъкоплатец с аргумента, че това може да генерира призиви за гласуване за цената на монархията, съобщава „Vanity Fair“.

По отношение на решението да се разкрие всичко в годишния бюджет, той добави: "Трябва да внимаваме с дискусия, която бързо става популистка. Никога няма да се споразумеем за сумата."

Официално бюджетът за кралското семейство през 2021 г. ще бъде 47,5 милиона евро, но това не включва разходите за държавни посещения или поддръжка на двореца.

Кралят ще получи 998 000 евро, плюс 5,1 милиона евро официални надбавки за персонал и разходи, докато съпругата му ще получи 1,1 милиона евро. Заплатата на краля е необлагаема. Увеличението на доходите ще бъде 5 процента в сравнение с едва 0,8 процента за средния холандски гражданин.
Бившата кралица и майка на Вилем-Александър, Беатрикс Холандска, запазва годишна заплата от 1,7 милиона евро.

През последните дни възникна особено противоречие около решението да се даде на престолонаследницата, принцеса Амалия 1,6 милиона евро. Това включва заплата от 300 000 евро, когато навърши 18 години през април. Преди това само управляващият крал и кралица и кралицата-майка са получавали заплата. Не е известно дали принцесата ще учи в колеж през следващата година. По време на семейна фотосесия това лято в градините на нейния дом в двореца в Хага, баща й изрази желанието си тя да обиколи света, преди да учи. 
БГНЕС