/ iStock/Getty Images
Площад "Свети Петър" в Рим няма да бъде украсен с нидерландски цветя по време на великденската меса, както повелява традицията, в момент, когато всякакви събирания в Италия са забранени заради коронавируса, предаде Франс прес.

Италия отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса

"Ситуацията, свързана с коронавируса в Италия, е доста сериозна. След консултации с всички заинтересовани страни реших да отменя украсата от цветя на площад "Свети Петър" на Великден тази година", заяви в Туитър Паул Декерс, майстор цветар, който е натоварен с проекта.

Площад "Свети Петър" традиционно бива украсен в неделята на Великден с десетки хиляди цветя - лалета, нарциси, рози или орхидеи, предоставени от Нидерландия. Това е традиция, която трябваше да бъде спазена за 35-а поредна година този Великден.

100 души, завърнали се от Италия, са под карантина в Монтанско

"За първи път няма да го направим, което е жалко . . . но обстоятелствата са форс мажорни", каза днес Декерс пред нидерландското обществено радио Ен Пе О Радио 1, като изрази предположение, че тържествената меса за Възкресение Христово, предвидена за 12 април, може да бъде отменена.
БТА