/ istock
Властите в Хавай арестуваха 14 души за незаконно ходене по стълбите Хайку на остров Оаху, според официални лица.

Стълбите Хайку се славят с красотата си и гледките от върха им- 4000 метални стъпала, построени от американския флот по време на Втората световна война и изоставени скоро след това.

Разположени са в отдалечения район на Канеохе, а единственият начин за достигане до стълбите е чрез опасен и забранен поход.
“Невероятно неуважително и егоцентрично е някой да бъде на стълбите Хайку или на пътеката Мидъл Ридж, когато е ясно, че тези зони са забранени от съображения за безопасност и опазване на природните ресурси,” каза Джейсън Редула, началник на отдела за опазване и прилагане на ресурсите на Хаваите (DOCARE) в изявление, което носеше зловещото предупреждение, че “някой ще бъде ранен или убит”, ако нарушители не спрат да се качват по пътеката.

Според DOCARE всички хора, арестувани през изминалата седмица, могат да бъдат наказани с до 30 дни затвор. Осем от 14-те бяха арестувани на 3 септември, въпреки че не е ясно дали са ходили заедно.
  “Опасно е хората да влизат в строителната зона и опасно да се опитват да се спуснат по билото. Те трябва да помислят за последствията, ако някой бъде наранен или по-лошо, и се нуждае от спасяване. Това е трудно място за достигане на спасителните служби, което може да забави медицинското лечение", каза Редула.

Стълбите Хайку, наричани и “стълби към небето,” бяха затворени за обществеността през 1987 г. Но социалните медии донесоха известна слава на невероятната дестинация, като безстрашните потребители на YouTube и Instagram бълнуват за прекрасните гледки от върха на планинската пътека, като стълбите понякога изглежда изчезват в мъглата отгоре.
  Според DOCARE туристите са използвали въжета за катерене, за да стигнат до стълбището.

Славата на стълбите донесе главоболия на местната общност -нарушители, допълнителни разходи за сигурност и рисковани спасявания на туристи, които са били ранени в отдалечения район.

През 2021 г. градският съвет на Хонолулу гласува за разрушаването на стълбите Хайку. Работата е извършена от части, като една секция от стълбите е отделена и след това беше премахната с хеликоптер.
  Местна група, наречена Friends of the Haiku Stairs, се противопоставя на премахването на стълбите с аргумента, че цената от $2,5 милиона е твърде висока за унищожаването им.

Някои от работите по деконструкцията бяха завършени, когато Апелативният съд на Хаваите издаде временна забрана по-рано тази година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN