/ iStock/Getty Images
Проучване върху използването на маски за намаляване на разпространението на коронавирус оценява, че ефектът е малък и че не може да се изключи, че маските не защитават потребителя, посочиха здравните власти.

Маските от тази материя предпазват най-добре от Covid-19

От общо 6 024 възрастни, участвали в проучването, проведено през април и май, половината трябвало да носят хирургическа маска извън домовете си, а останалите не, но всички трябвало да следват препоръките за коронавирус,
издадени по това време от датските власти, съобщава „Дойче Веле“.

Никой от участниците не е имал симптоми на COVID-19 или е имал инфекция преди това, отбелязват от главната датска болница. Изследването е разработено по времето, когато датските власти не препоръчват използването на маски извън болниците и здравните центрове и когато някои институции, работни места, барове и ресторанти са затворени поради ограничения, наложени от правителството.

След едномесечно проследяване 1,8% от носещите маска се заразяват, в сравнение с 2,1% от онези, които не я носят, се казва в прессъобщение на Университетската болница в Копенхаген.

Това показва статистически незначима разлика между двете групи, се казва в изследването, публикувано в авторитетното медицинско издание „Annals of Internal Medicine“.

Израелска маска ликвидира коронавируса за минути

"Проучването не потвърждава очакваното намаляване на половината от риска от заразяване за носещия маската, но резултатите могат да показват по-умерена степен на защита, около 15 или 20%", се посочва в изявление.

Констатациите са в съответствие с предишни изследвания. Здравните експерти отдавна твърдят, че маските осигуряват ограничена защита, въпреки че могат драстично да намалят риска за другите, ако потребителят е заразен, дори когато не показват симптоми.

Резултатите от изследването "не трябва да се използват за заключение, че препоръчването на всеки да носи маска в общността не би било ефективно за намаляване на инфекциите с SARS-CoV-2", пишат авторите на изследването.
БГНЕС