НАТО: Не знаем дали Кадафи е напуснал Либия, нямаме сигурна информация
НАТО: Не знаем дали Кадафи е напуснал Либия, нямаме сигурна информация / снимка: Reuters, архив

Честно казано, не знаем дали Муамар Кадафи е напуснал Либия, от доста време не се е появявал на публично място там, не е давал признаци за живот, но нямаме сигурна информация за местонахождението му. Това заяви говорителят за операцията "Обединен защитник" Ролан Лавоа във видеоконферентна връзка от Неапол с централата на НАТО в Брюксел. Не го преследваме, добави той в отговор на въпрос.

Говорителят на пакта Оана Лунджеску уточни, че ако има удължаване на продължителността на мисията на НАТО в Либия, това ще бъде техническо решение, което засега не е взето и за което е още рано да се мисли. Решили сме "да свършим работата", независимо колко време ще бъде необходимо, надяваме се да не бъде дълго, допълни тя. Мисията ни още не е завършила, искаме да приключим, веднага щом обстановката го позволява, посочи Лунджеску.

Тя отбеляза, че Северноатлантическият съвет на НАТО е заседавал тази сутрин за Либия и е заключил, че ходът на събитията там е добър, предава БТА. Въпреки усилията на Преходния национален съвет (ПНС) за постигане на мирно решение, явно оставащите сили на Кадафи продължават да окупират Бани Уалид и Сирт, като взимат хората за заложници и не им позволяват да напуснат тези региони, заяви Лавоа.

По неговите думи привържениците на бившия либийски лидер изглежда искат да затвърдят позициите си и да оформят своеобразен триъгълник на влияние, заключен между Бани Уалид, Себха и Сирт.

Той уточни, че много либийски градове вече имат вода и основни услуги, почти навсякъде училищата предстои да отворят, а няколко рафинерии се подготвят за възстановяване на дейността си.