Амнести обвини режима на Кадафи и бунтовниците във военни престъпления
Амнести обвини режима на Кадафи и бунтовниците във военни престъпления / Reuters

Амнести интернешънъл обвини режима на Муамар Кадафи, както и бунтовниците, в извършване на военни престъпления в Либия, макар и в различна степен, съобщиха световните агенции.

В доклад от 122 страници, базиран на тримесечно разследване в Либия, международната правозащитна организация не поставя знак на равенство между престъпленията на привържениците на Кадафи и тези на бившите бунтовници, които сега държат властта в Триполи. Извършените от силите на Кадафи престъпления са били по-големи, техният списък е по-дълъг и те могат да бъдат окачествени като престъпления срещу човечеството, но престъпленията на бунтовниците също не са незначителни, се посочва в доклада, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Членове и привърженици на опозицията също са вършели нарушения на човешките права, в някои случаи стигащи до военни престъпления, макар и в по-малък мащаб", се казва в доклада, озаглавен "Битката за Либия: убийства, изчезвания и изтезания" . В него се посочват примери на отвличания, мъчения и убийства на войници и бивши членове на силите за сигурност, заподозрени в лоялност към Кадафи.

Относно режима на Кадафи Амнести отбелязва, че репресиите срещу мирни демонстранти са престъпления срещу човечеството, докато произволните арести, измъчванията на затворници и отвличанията са военни престъпления. В доклада се изброяват многобройни случаи на престъпления, извършени от режима, сред които убийствата на мирни демонстранти, използването на незаконни касетъчни бомби, обстрелването на жилищни райони с артилерийски, минометен и ракетен огън, екзекутирането на пленници без съд и присъда.

"Новите власти трябва да скъсат напълно с извършените нарушения през последните четири десетилетия и да установят нови норми, като поставят правата на човека в сърцето на своята програма", посочва в доклада Клаудио Кордоне, член на ръководството на Амнести интернешънъл.

Амнести обвини режима на Кадафи и бунтовниците във военни престъпления
netinfo

Ислямът ще бъде основният източник на законодателството в новата Либия, която трябва да бъде демократична държава. Това заяви от своя страна председателят на Преходния национален съвет (ПНС) на страната Мустафа Абдул Джалил в първото си публично изказване в либийската столица, съобщиха световните агенции.

Джалил говори пред близо десет хиляди либийци, събрали се на Площада на мъчениците в Триполи, за да отпразнуват победата срещу режима на Кадафи. Лидерът на ПНС пристигна в Триполи в събота, за първи път от началото на бунта срещу режима на Муамар Кадафи на 17 февруари.

"Ние няма да приемем никоя екстремистка идеология - нито лява, нито дясна. Ние сме мюсюлмански народ, изповядващ умерен ислям и ще останем на този път", добави лидерът на ПНС, цитиран от Франс прес. "Вие ще бъдете с нас срещу всеки, който се опита да открадне нашата революция", обърна се Джалил към множеството.

Той окачестви "освобождаването на Триполи като чудо, станало с минимум човешки жертви" и призова бунтовниците да не се отдават на репресии срещу останките от режима на Кадафи. "Никакви отмъщения, никакви саморазправи, никакви репресии. Надявам се, че революцията няма да се препъне заради някое от тези неща", заяви Джалил, цитиран от Асошиейтед прес.

Амнести обвини режима на Кадафи и бунтовниците във военни престъпления
netinfo

Междувременно Съединените щати изпратиха в Либия екип на Държавния департамент, включващ четирима военни, който да оцени възможностите за възобновяването на работата на посолството им вТриполи, съобщиха световните агенции.

Военните са пристигнали през уикенда и помагат на екипа на Държавния департамент да оцени щетите, нанесени на сградата на посолството и да реши дали тя може още да се използва, заяви на пресконференция във Вашингтон говорителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ капитан Джон Кирби, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че двама от военните са сапьори, защото има опасения, че в сградата може да са останали взривни устройства.

Говорителят подчерта, че на групата не са поставени никакви военни задачи. "Те са под ръководството на шефа на мисията, за да помогнат за оценката на възможностите за възстановяване на посолството, и с това се изчерпва тяхната задача", каза капитан Кирби. Той увери, че присъствието на американски военни в Либия не трябва да се тълкува като промяна на ролята на САЩ като част от мисията на НАТО в Либия. "Ние продължаваме да оказваме военна подкрепа за операцията на НАТО", заяви говорителят на Съвета на началник-щабовете.

Президентът на САЩ Барак Обама многократно е заявявал, че никакви американски сухопътни сили няма да бъдат изпратени в Либия, припомня агенцията.

Засега е известен само един случай на десант на американски морски пехотинци в Либия - на 22 март, когато край Бенгази катастрофира поради авария двуместен изтребител Ф-15. Пилотите успяха да се катапултират. Единият беше предаден от местни жители на бунтовниците, които го върнаха на американските военни. За издирването на другия беше изпратен хеликоптер с морски пехотинци, които се справиха успешно със задачата.

Амнести обвини режима на Кадафи и бунтовниците във военни престъпления
netinfo