/ iStock/Getty Images
Два турски бойни самолета навлязоха в гръцкото въздушно пространство и прелетяха близо до военновъздушна база на САЩ при инцидент, който гръцки представители определиха като нарушение на националния суверенитет на страната, предаде ДПА.

Двата самолета са достигнали на 2,5 км от град Александруполис. Външното министерство на страната определи случилото се като "безпрецедентно нарушение на националния суверенитет" и "явна ескалация на турските провокации".

Турски бомбардировачи нарушаваха гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, често прелитайки над населени райони, но досега не бяха приближавали града, където се намира военна база на САЩ, в която има техника, която може да бъде изпратена в Украйна до часове.

Прелитането на самолетите подкопава единството и приоритетите на НАТО и е явна заплаха за ЕС, защото Александруполис е важен транспортен център за съюзниците, добави гръцкото външно министерство, визирайки общите усилия за подпомагане на Украйна по време на водената от Русия война срещу нея.

Атина е изразила протест срещу прелитанията пред турския посланик и е уведомила ЕС, НАТО и ООН.

Има спекулации, че това може да е израз на турските възражения срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО - нещо, което Анкара е заявявала, че е готова да възпрепятства, отбелязва ДПА.
БТА