Нападнаха дипломатически конвой в Бенгази, британският посланик пътувал в една от колите
Нападнаха дипломатически конвой в Бенгази, британският посланик пътувал в една от колите / снимка: Reuters

Посланикът на Великобритания в Либия попадна в „сериозен инцидент”, когато конвой на посолството бе атакуван днес в източния либийски град Бенгази и бяха ранени двама души от охраната, съобщи външното министерство в Лондон, цитирано от ДПА.

Подробностите за нападението са оскъдни, но според непотвърдени съобщения автомобилът на охраната е бил поразен от гранатомет. Останалите хора, пътуващи в кортежа, са невредими и налице, тоест никой от тях не е отвлечен, се казва в изявлението на Форин офис. В него не се посочва дали двамата ранени охранители са британци. „Работим с либийските власти, за да установим кой е отговорен за атаката”, каза говорител на британското външно министерство.

Това е последното от поредицата опити за атаки срещу чуждестранни дипломати в Бенгази. Миналата седмица пред консулството на САЩ в града избухна бомба. Миналия месец местният офис на Червения кръст бе поразен от гранатомет. През април имаше взрив на бомба, предназначена за автоколона с шефа на мисията на ООН в Либия, посочва БТА.

Посланикът на Великобритания Доминик Аскуит заема поста в Триполи през май 2011 г. Сред предишните му назначения са Египет и Ирак, допълва агенцията.