Нападателят, прострелял конгресмен в град Александрия, щата Вирджиния, е издъхнал от раните, получени в престрелката. Това съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от АФП и Ройтерс.
 
"Нападателят е починал от раните си", обяви Тръмп в кратка реч от Белия дом. "Много хора можеха да загубят живота си, ако не бяха героичните действия на двама полицаи, които са му попречили да вреди", добави президентът. Той подчерта, че пострадалият Стив Скалийз е "много добър приятел" и заяви, че цялата страна, дори целият свят, го подкрепят.
 
Простреляха американски конгресмен на бейзболен стадион

Президентът от Републиканската партия призова сънародниците си към единство и подчерта, че Америка се моли "за всички жертви на тази ужасна престрелка". "Ние имаме своите противоречия, но в моменти като тези трябва да си спомним, че всички, които работят в столицата на нашата страна, го правят преди всичко от любов към страната", заяви Тръмп. "Ние сме най-силни, когато сме единни и работим заедно за общото благо", добави той.
 
"Отделете малко време днес, за да се погрижите за тези, които обичате и си спомняйте винаги за тези, чиято мисия е да гарантират нашата сигурност", заяви той в заключение.

Нападението беше извършено от 66-годишния Джеймс Т. Ходжкинсън от град Белвил, щата Илинойс, съобщи в. "Вашингтон пост". Според служители на федералните служби за сигурност, цитирани от ТАСС, през 2006 г. му е било предявено обвинение за причиняване на щети на транспортно средство. Лицензът му за жилищен инспектор е изтекъл миналата година.
 

На страница във Facebook, принадлежаща на човек със същото име, има снимки на неуспелия претендент за президентската номинация на Демократическата партия Бърни Сандърс и изказвания срещу президента Тръмп. "Тръмп е Предател. Тръмп Унищожи Нашата Демокрация. Време Е да Унищожим Тръмп & Ко", гласи един от постовете, цитиран от в. "Вашингтон пост".
 
Бърни Сандърс осъди "отвратителното деяние" на неговия привърженик, предаде АП. Според съпругата на Джеймс Ходжкинсън, цитирана от Ей Би Си, той се е преместил в град Александрия преди два месеца, предаде АФП. Ходжкинсън е бил с леви убеждения.
 
Прекалено рано е да се коментира какви са били мотивите на нападателя, заяви Тим Слейтър, агент на ФБР, цитиран от ДПА. Той подчерта, че властите проследяват всички възможни улики. Федералното бюро за разследване пое следствието от местните полицаи, защото случаят засяга член на Конгреса.
 
Нападателят беше въоръжен с пушка и пистолет, заяви Джо Бартън, член на Камарата на представителите от Тексас, който е мениджър на бейзболния отбор на Републиканската партия. Престрелката продължи между 5 и 10 минути, в които са били изстреляни десетки, ако не и стотици куршуми, добави той. Нападателят е открил стрелба и след това е водил престрелка с полицията.
 
Ранените полицаи са в добро състояние и се смята, че животът им е вън от опасност, съобщава АП.




Състоянието на ранения конгресмен обаче е критично, съобщиха от болницата, където Стив Скалийз е приет на лечение. "Конгресмен Скалийз беше ранен тежко и все още е в критично състояние", съобщи в Twitter болница МедСтар във Вашингтон, посочва АФП.
 
Първоначално канцеларията на Скалийз, който беше прострелян в хълбока, определи състоянието му като "стабилно". Преди да влезе в операционната зала той беше в съзнание и разговаря със съпругата си, припомня АФП.
 
БТА