Бурята Юнис продължи днес да върлува в Северозападна Европа, оставяйки след себе си най-малко 13 жертви и значителни материални щети. Има и мащабни прекъсвания на електроснабдяването, предаде Франс прес.

Зародила се в Ирландия, бурята мина вчера през част от Обединеното кралство, Северна Франция, страните от Бенелюкс и продължи към Дания и Германия, в големи зони от които бе обявена „червена тревога“ до тази сутрин.
 

БГНЕС


В Обединеното кралство, на остров Уайт, бе регистрирана безпрецедентна скорост на вятъра – 196 км/ч.

Силна буря повали кран върху белгийска болница (СНИМКИ)


Има риск от силни пориви на вятъра по време на бурята, достигнала трета степен от общо четири, предупредиха германските синоптици, които прогнозираха максимална скорост на вятъра 110-115 км/ч. Съобщиха и за опасност от изкоренени дървета, падащи клони, отнесени покриви.

Стотици полети и пътувания по друг начин бяха отменени в цяла Северозападна Европа заради изключително силните ветрове, предизвикани от Юнис. До момента се знае за 13 жертви на бурята – по две в Полша и в Германия, четири в Нидерландия, три в Обединеното кралство, по една в Белгия и в Ирландия. Редица от смъртните случаи са предизвикани от дървета, паднали върху коли.

Съобщено бе и за трийсетина ранени в Северна Франция.
 

БГНЕС