Най-малко 113 души загинаха при блъсканица в индийски храм
Най-малко 113 души загинаха при блъсканица в индийски храм / снимка: БГНЕС
Най-малко 168 са загиналите при блъсканицата в хиндуистки храм в Джодпур в западния индийски щат Раджастан, съобщи АП, позовавайки се на местни представители на властта. Руската агенция ИТАР-ТАСС съобщава за 170 загинали и над 250 ранени.

Рано тази сутрин в храма Чамунда рухнала стена и смазала мнозина поклонници от събралите се над 25 000 участници в религиозен празник, които се втурнали в паническо бягство. Много от поклонниците носели разчупени кокосови орехи, предназначени за религиозни дарове. В суматохата подът на храма се покрил с кокосово мляко, в което много хора се подхлъзнали и били смазани от тълпата. В хаоса са разнесли викове "Бомба!", които засилили паниката.

Властите в Раджастан назначиха щателно разследване на инцидента. Щатското правителство обеща да изплати на семействата на загиналите компенсации от по 200 хиляди рупии (около 4200 долара), а на пострадалите - по 50 хиляди рупии, съобщи ИТАР-ТАСС. Министър-председателят на Индия Манмохан Сингх, който е на посещение във Франция, изрази дълбоки съболезнования и съчувствие към пострадалите и близките на загиналите.