/ iStock/Getty Images
Настанени в бебешки креватчета, подредени в редици в малък хотел в покрайнините на Киев, 51 бебета, родени от сурогатни майки, са блокирани в Украйна заради карантината, въведена с цел ограничаване на разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Рестриктивните мерки пречат на родителите на малчуганите от САЩ, Европа и други части на света да дойдат да ги приберат.

Родителите са от 12 държави, сред които и България, съобщи Асошиейтед прес.

Останалите 11 страни са Китай, Съединените щати, Италия, Испания, Великобритания, Франция, Германия, Румъния, Австрия, Мексико и Португалия.
Украйна наложи забрана за влизане на чужденци от март заради епидемията. Ето защо повечето от родителите на бебетата са ги виждали само на снимка или при видеоконферентен разговор с представители на клиниката, помещаваща се в малък хотел, отбелязва Ройтерс.

Рафа Айрес от Испания е успял да пристигне в Киев преди пълната блокада и да се събере с новородената си дъщеричка Марта. Сега обаче той не може да напусне украинската столица, защото почти всички полети са преустановени, а и трябва да оформи документалната част, свързана пътуването на момиченцето. Неговата съпруга Мария пък е останала в родината си, тъй като не е могла да пътува, и сега напрегнато очаква бебето и бащата да се приберат.
Медицинските сестри и персоналът в тази клиника като цяло са невероятни. Те облекчават живота ми, сподели испанският татко.

Украинското правителство каза, че може да позволи на родителите на бебетата от сурогатните майки да влязат в страната, за да си вземат децата, само ако получат искане от съответното посолство.

Клиниката Био Текс Ком, помещаваща се в частен хотел, наречен "Хотел Венеция", публикува видеокадри на бебетата, за да подтикне украинското правителство да действа по-бързо и да запознае хората с този възникнал заради коронавируса проблем. Реакцията на властите беше бърза.

Людмила Денисова, омбудсманът на украинския парламент, каза, че видеото, излъчено от клиниката, показва, че в страната има масивна и систематична сурогатна индустрия, в която бебетата са рекламирани като висококачествен продукт. Тя призова за промени в украинското законодателство, за да може от сурогатното майчинство да се възползват само украински родители.

Подготвени бяхме за тази негативна реакция, каза основателят на клиниката Алберт Точиловски. Предвид това че родителите трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни, ние искахме да ускорим процеса, добави той.

Денисова пък разпореди проверки на дейността на клиниката, но каза, че те са показали, че клиниката следва всички процедури правилно. Сурогатното майчинство е законно в Украйна.

В Био Текс Ком сурогатна майка получава по около 15 000-17 000 долара. Родителите идват от цял свят тук, включително от САЩ, Китай, Швеция, Великобритания и Ирландия. Досега родителите на 16 от бебетата успяха да пристигнат в Украйна. А докато всички родители успеят да дойдат, за децата има всичко нужно, както и достатъчен персонал, за да се грижи за тях. Ръководителят на клиниката казва, че редовно се пращат снимки на бебетата на родителите, организират се видеконферентни разговори, но това не може да замени директния контакт.
БТА