Мюсюлмани предлагат замяната на Гринуич с Мека
Мюсюлмани предлагат замяната на Гринуич с Мека / снимка: great-britain.co.uk

Мюсюлмански учени и духовници призоваха часовият пояс по Гринуич да бъде заменен от часови пояс по Мека. Поддръжниците на идеята смятат, че Мека е център на планетата.

Предложението прозвуча на провеждащата се в Катар научна конференция под надслов: „Мека като център на света: теория и практика“. Един от участниците във форума заяви, че Британия е наложила Гринуичкия меридиан на целия свят по времето, когато е била колониална империя и че с това трябва да се приключи.

Известният духовник шейх Юсеф Карадауи каза, че съвременната наука най-накрая е предоставила доказателства, че Мека е центърът на света. На конференцията бе представен модел специални часовници, изработен от френски мюсюлманин, която помага да бъде определена посоката към Мека от всяка точка на планетата. Форумът в Катар стана проява на популярната тенденция в някои мюсюлмански държави да бъде търсено разшифроване на научни тайни в текста на корана.

Привържениците на това направление смятат, че учените трябва внимателно да проучват корана, за да открият в него тайните на окръжаващия ни свят. Критици на тази мислителска школа твърдят, че подобен подход не прави разлика между духовната истина, която не се променя с течение на времето, и емпиричното знание, което зависи от състоянието на науката във всеки конкретен времеви период.