Москва потвърди пред ЕС: Прекратява военната операция в Грузия
Москва потвърди пред ЕС: Прекратява военната операция в Грузия / снимки: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев потвърди пред първия дипломат на Европейския съюз Хавиер Солана прекратяването на руските военни операции в Грузия, предаде Франс прес. Междувременно стана ясно, че Грузия ще напусне Общността на независимите държави. Това е заявил президентът Саакашвили пред 50 000 души на митинг в Тбилиси.

В телефонен разговор Солана е приветствал решението на Медведев и двамата са постигнали съгласие да поддържат връзка, съобщи говорителка на върховния представител на ЕС за сигурността и външната политика. Хавиер Солана е потвърдил пред руския президент ангажимента на Евросъюза за постигане на трайно решение в региона. Европейската комисия изрази надежда, че новината за прекратяване на настъплението на руската армия ще бъде последвана от конкретни резултати.

Русия няма намерение да сваля от власт грузинския президент Михаил Саакашвили, но не може да гледа на него като на уместен партньор след неговите действия в Южна Осетия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с финландския външен министър Александър Стуб, който е и председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Междувременно бяха засилени мерките за сигурност около посолствата в Москва на страните, подкрепящи Грузия, предаде Франс прес. Заради събитията в Южна Осетия бяха подсилени мерките за сигурност около посолствата на САЩ, балтийските страни и Украйна, съобщи говорител на руската милиция, цитиран от Интерфакс. Силите за сигурност са готови да предотвратят всякакви провокации срещу мисиите на страните, които подкрепят Грузия, допълни той. САЩ, Украйна и балтийските държави - Литва, Латвия и Естония – са сред най-твърдите поддръжници на Грузия във въоръжения конфликт с Русия, отбелязва АФП.

Френският президент Никола Саркози заяви, че решението на руския му колега Дмитрий Медведев за прекратавяне на операциите в Грузия е добра новина и призова това да стане реалност, предаде Франс прес. Спирането на военните действия от страна на руснаците е новина, която ние очаквахме, каза Саркози в началото на срещата си със Медведев в Кремъл и добави, че сега е необходимо да се спазва това решение.

Медведев заяви, че според него френският президент е постъпил правилно, като е посетил Москва, предаде ИТАР-ТАСС. Руският държавен глава е заявил в телефонен разговор със Саркози вчера, че само онзи, който заема активна позиция, може да постигне успех. Не слушам онези, които казваха, че не бива да идвам тук, заяви Саркози при срещата си с Медведев. Според френския лидер ще е много трудно да бъде решена кризата, ако не се преговаря с всички страни.

Премиерът Владимир Путин се присъедини към президентите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Никола Саркози, които разговарят в Кремъл - среща, която продължава по-дълго от предвиденото.

По-рано Медведев заяви, че са необходими две условия за окончателното уреждане на военния конфликт с Грузия. „Можем да обсъдим въпроса за окончателно уреждане при изпълнението на две условия", каза той в началото на срещата си със Саркози. Първото условие е връщането на всички грузински войски на изходните позиции на дислокация и частична демилитаризация на тези военни формирования. Второто условие е подписване на юридически обвързващ документ за отказ от прилагане на сила, обясни президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Създаването на антируски фронт би било грешка, заяви белгийският външен министър Карел де Гухт, присъединявайки се към позицията на Италия, предаде Франс прес. Наистина би било грешка да изолираме руснаците, обяви първият дипломат на Белгия в интервю за белгийския вестник "Соар".

Грузия се нуждае от доказателства за прекратяването на руските военни операции и ще продължи да бъде "готова за всичко", докато Москва не подпише мирно споразумение, заяви грузинският премиер Ладо Гургенидзе, цитиран от Ройтерс.

"Имаме нужда от още доказателства. Всеки замесен в тази ситуация се нуждае от подписването на обвързващо споразумение", заяви Гургенидзе за Ройтерс от извънредно заседание на парламента. "Докато това не се случи, ние ще останем мобилизирани и готови за всичко", каза той и добави, че оценява решението на Медведев, но изтъкна, че днес са били нанесени нови щети на инфраструктурата, имало е и човешки жертви. "Най-накрая международната общност заговори в един глас и започна да разбира, че това поведение е неприемливо", коментира грузинският премиер. Гургенидзе подчерта, че ако планът, който беше представен от френския външен министър Бернар Кушнер и подписан от грузинския президент Михаил Саакашвили, бъде подписан и от Русия, това ще постави началото на дълготраен мир.

Полша е готова да изпрати свои войски в Грузия, ако мисиите в Абхазия и Южна Осетия минат под международен контрол. Това заяви полският президент Лех Качински, малко преди да излети за Тбилиси, предаде ИТАР-ТАСС. "Ако мисиите в Абхазия и Южна Осетия минат под международен контрол, мога да одобря евентуално решение на правителството да изпрати там полски войници," каза Лех Качински. /БТА/

Предисторията на конфликта:

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.