/ Guliver/Getty Images
Едва 13% от Световния океан могат да се смятат за непокътнати
Едва 13% от Световния океан могат да се смятат за непокътнати, но тези неповлияни от човешката дейност места могат да изчезнат до 50 години вследствие на увеличения морски превоз на товари, замърсяването и свръхриболова, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП и ДПА.
 
Международен екип от учени под ръководството на Кендъл Джоунс от университета на Куинсланд, Австралия, е анализирал ефекта от човешката дейност върху морски хабитати.
 
Учените са картографирали морски зони, считани за непокътнати, и екосистеми, за които се смята, че не са повлияни от човешката дейност. Повечето от тези зони се намират в Атлантическия океан и Северния ледовит океан, както и край отдалечени острови в Тихия океан. В засегнатите от човешката дейност крайбрежни зони морският живот процъфтява най-слабо.
 
"Морските зони, за които може да се смята, че са непокътнати, са все по-рядко срещани, тъй като териториите, ползвани за морски превоз на товари и риболов, се разширяват", отбеляза Джоунс. "Отдалечени и незасегнати зони, включително онези, които по-рано са били покрити с лед, но вече са достъпни вследствие на климатичните промени, могат да бъдат застрашени от изчезване", допълва експертът.
 
Според учените едва 5% от непокътнатите зони се намират в защитени райони. Останалите 95% от зоните са уязвими. Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.
БТА