Момичетата от „Пуси райът” вече са на свобода
Момичетата от „Пуси райът” вече са на свобода / снимка: БГНЕС, архив

Музикантките от руската пънк група Пуси Райът Мария Альохина и Надежда Толоконникова са пуснати на свобода, след като получиха амнистия.

Альохина беше освободена първа и откарана от администрацията на затвора с кола на гарата в отсъствието на адвоката си, "несъмнено, за да се избегне медийното внимание", каза друга представителка на защитата й - адвокат Ирина Хрунова.

Няколко часа по-късно бе пусната на свобода и Надежда Толоконникова. Новината съобщи в Туитър съпругът й Пьотр Верзилов, цитиран от ДПА.

"Надя е на свобода", обяви в акаунта си група "Война", която публикува снимка на младата жена, обградена от журналисти, посочва Франс прес.

25-годишната Альохина и 24-годишната Надежда Толоконникова - и двете майки на малки деца - бяха осъдени на две години затвор за хулиганство, след като изпяха пънк молитва срещу Владимир Путин в московска катедрала, припомня БТА.

Присъдите им изтичат в края на март 2014 г., но миналата седмица те бяха
амнистирани.

В четвъртък бащата на Толоконникова, Андрей, заяви, че освобождаването на членовете на пънкгрупата категорично е пиар ход преди олимпийските игра в Сочи. "Това е абсолютно цинична игра на централната власт", заяви той, чакайки дъщеря му да бъде пусната на свобода.