Младите цигани в Европа са подложени на сегрегация
Младите цигани в Европа са подложени на сегрегация / netinfo

Засилва се сегрегацията на циганите (ромите) в училищата в Централна и Източна Европа, заявиха днес експерти на международната конференция, посветена на най-значителното етническо малцинство на континента, предаде Франс прес.

Не се наблюдава никакво подобрение по отношение на достъпа до качествено образование. Причина за това е растящото обособяване на тези общности, изразено в пращането на деца във второразрядни специализирани училища, каза Александър Марк, ръководител на Фонда за образование на ромите (ФОР).

Според мен става дума за социален проблем, който все повече се задълбочава в Европа, каза Марк.

От 2005 г. ФОР е организирал в 13 страни от Източна Европа 65 проекта за подобряване на интеграцията на ромските деца в образователната система, се казва в съобщение за печата на Световната банка по повод конференцията.

Двудневният форум "Реформи в образованието и включване на ромите в Източна и Централна Европа", бе открит в Будапеща, две години след началото на Десетилетието на ромското включване, обявено в София от правителствата на България, Хърватия, Унгария, Македония, Чехия, Румъния, Сърбия, Черна гора и Словакия.

В конференцията участват над 250 представители от цял свят, които ще обсъждат постиженията и поуките от Десетилетието на ромското включване. Неговата цел е да се намали социалната изолация на ромите в страните от Източна Европа, се казва в съобщението.