Младеж почина от птичи грип в Индонезия
Младеж почина от птичи грип в Индонезия / снимка: Reuters

Младеж почина от птичи грип в Индонезия, която е най-засегнатата от вируса H5N1 страна. Това се случи 10 дни след друг смъртен случай в Китай и породи опасения от завръщане на епидемията, предаде ранс прес.

"Резултатите от тестовете потвърдиха, че е страдал от птичи грип", съобщи представител на индонезийското здравно министерство. Жертвата е 23-годишен мъж.

Това е първият смъртен случай от птичи грип от три месеца в Индонезия. На 10 октомври бе потвърдено, че смъртта на две деца на 10 и 5 години се дължи на птичи грип, предава БТА. Преди това последният смъртен случай в Индонезия бе от май 2010 г.

Огромният архипелаг с население 240 милиона души е най-засегнатата от птичи грип страна в света. Според последните данни на Световната здравна организация, които не включват днешния случай, болестта е взела 150 жертви в Индонезия от 2003 г. при общо 339 жертви в световен мащаб. Втората най-засегната страна е Виетнам с 59 смъртни случая.

Броят на заболелите значително намаля след достигнат пик през 2006-2007 г., но се породиха опасения от ново избухване на епидемия след като на 31 декември бе съобщено за смъртен случай от птичи грип в Китай, първият в тази страна от 18 месеца.