Министър на Южна Корея ще смени Кофи Анан
Министър на Южна Корея ще смени Кофи Анан / netinfo

Съветът за сигурност на ООН официално предложи южнокорейския външен министър Бан Кхи Мун за следващ генерален секретар на ООН, предадоха световните агенции.

На 1 януари 2007 г. 62-годишният Бан ще смени на поста ганаеца Кофи Анан.

Кандидатурата на южнокорейския дипломат бе одобрена на заседание на съвета, на което се обсъжда и съобщението за извършения от КНДР ядрен опит.

Повечето от 15-те страни членки на Съвета за сигурност подкрепят налагането на санкции срещу Северна Корея, предаде Франс прес.

Бан Кхи Мун е известен като човекът, който прави компромиси

Южнокорейският министър на външните работи и външната търговия Бан Кхи Мун, чиято кандидатура за поста генерален секретар на ООН бе подкрепена от петте постоянни членки на - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, без чието одобрение избирането на генерален секретар е невъзможно, е дипломат от кариерата с признат талант на човек, умеещ да прави компромиси.

Бан Кхи Мун е начело на южнокорейската дипломация от януари 2004 г. и е един от външните министри, останал на този пост най-дълго след няколко кризи. Хората, които работят с него, твърдят, че в работата си е старателен и непретенциозен.

62-годишният южнокорейски първи дипломат, който е доста едър, има зад гърба си 36-годишна дипломатическа кариера, от които десет години е работил в мисии, свързани с ООН.

Започва кариера като дипломат през 1970 г., след като е завършил престижния Сеулския национален университет, а малко по-късно специализира в Кенеди скул към Харвард.

От 1978 г. до 1980 г. работи като първи секретар в южнокорейската мисия на ООН, след което става директор на отдела по въпросите на ООН в южнокорейското външно министерство, където работи три години. Бан Кхи Мун представлява Южна Корея в ООН през 2001- г.2003 г., като през същия период ръководи и канцеларията на председателя на 56-тото Общо събрание на ООН.

"Г-н Бан по принцип е много добър посредник, изключително умел при правенето на компромиси и постигането на консенсус", обяснява дипломат. "Той познава много добре ООН и Ню Йорк и прави добро впечатление", добавя той. Интересът, който проявява към помощта за развитие, го прави и популярен в Африка.

Като министър на външните работи Бан наследи за разрешаване деликатния въпрос за севернокорейската ядрена програма. Той решително се включи в шестстранните преговори, чрез които от три години международната общност се опитва да убеди Северна Корея

да се откаже от ядрената си програма. Бан получи за задача да съдейства за уталожване на напрежението между КНДР и САЩ и между КНДР и Япония.

Решителен и упорит, но с благ характер, Бан е като "твърда ръка в в кадифена ръкавица", казва говорител на министерството на външните работи. В хъса си за работа той е разделил работното си време на отрязъци от по пет минути, добавя говорителят.

Критиците му го наричат "канцеларски плъх", но не могат да отрекат способностите му.

Силата си той ще вложи в реформата на ООН. "Организацията трябва да дава по-малко обещания и да има повече конкретни резултати", каза Бан миналата седмица в реч в Ню Йорк.

Бан Кхи Мун е женен. Има син и две дъщери; голямата работи за УНИЦЕФ в Африка. /БТА/