Милиони хора търсят изчезналия Боинг по сателитни снимки
Милиони хора търсят изчезналия Боинг по сателитни снимки / снимка: БГНЕС

Индийски IT специалист открил сателитна снимка на голям самолет, който летял ниско над Андаманските острови на 8 март, когато изчезна Боинг 777 на малайзийските авиолинии.

IT анализаторът Ануп Мадхав Йегина разглеждал множество снимки, направени от сателита QB02 в последните дни, когато попаднал на снимка на голям самолет, летящ много ниско над Андаманските острови на 8 март. Той смята, че това е Боинг 777 на малайзийските авиолинии.

29-годишният специалист качил "откритието си" заедно с кратък текст на сайта на Си Ен Ен и то вече е разгледано и коментирано от над 16 000 души.

Компанията Mapbox, която предоставя сателитни снимки за широката публика, за да помогне в издирването на изчезналия самолет, обаче съобщи, че снимката се основава на стари данни.

Британският вестник "Дейли мейл" пък информира, че студент от тайвански университет открил сателитна снимка, която показала изчезналия Боинг 777 в небето над джунгла, посочва БГНЕС. За момента нейната автентичност не може да бъде потвърдена, а запечатаният на нея регион все още е неизвестен.

От днес австралийски спасители търсят изчезналия самолет в нова зона в южната част на Индийския океан, на около 3200 км южно от западното крайбрежие на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Но снимката на самолета в небето над джунглата потвърждава по-ранни твърдения на малайзийски селяни, които видели изчезналата машина да лети над североизточната част на страната по времето, когато се смята, че е направила обратен завой.

Междувременно разследването на 239-те пътници и членове на екипажа на полет MH370 не разкри подозрителни лица, но от симулатора на полета, иззет от дома на пилота, са изтрити данни, съобщиха малайзийските власти.

"Получихме резултатите от извършените проверки на профила на пътниците от всички страни с изключение на Украйна и Русия", заяви малайзийският министър на транспорта и отбраната Хишамудин Хюсеин на ежедневната си пресконференция.

По-рано днес китайският посланик в Куала Лумпур Хуан Хуейкан заяви, че при проверката на данните за китайските пътници, пътували с изчезналия самолет, не са открити никакви връзки с терористични организации, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано се появиха предположения, че самолетът може да е бил отвлечен от сепаратисти от китайското уйгурско мюсюлманско малцинство, живеещо в Синцзян-Уйгурския автономен район. На борда на самолета, пътуващ за Пекин, имаше 154 китайски граждани.