Мигрант премина пеша почти целия тунел под Ламанша, преди да бъде арестуван
Мигрант премина пеша почти целия тунел под Ламанша, преди да бъде арестуван / снимка: Guliver/Getty Images

Мигрант успял в понеделник през нощта да избегне всички полицейски постове на входа на тунела под Ламанша и почти достигнал Великобритания пеша, преди да бъде арестуван, предаде АФП.

Същата нощ полицията осуетила около 600 опита на мигранти да проникнат в тунела. Проверка сутринта предизвикала проблеми с трафика.

Стотици мигранти отново щурмуваха тунела под Ламанша

Мигрантът, чиято националност не се съобщава, вървял в продължение на часове и почти изминал 50-те километра на тунела под Ламанша. Той бил арестуван в тунела от британските сили близо до Фолкстън, според информация, потвърдена от „Евротунел”.

Полицията разследва случая.

Междувременно Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи днес, че около 224 000 мигранти са влезли в Европа през Средиземно море от началото на годината, предава АФП. Данните на комисариата са актуализирани в края на юли. Пристигналите в Италия са 98 000, а в Гърция - 124 000.

В същия период 2100 мигранти са срещнали смъртта или са изчезнали в морето. Това число не включва жертвите от последните дни край брега на Либия, уточнява Върховният комисариат.

„Това е бежанска криза пред вратите на Европа. Повечето хора, които прекосяват Средиземно море, бягат от война или преследвания, те не са икономически мигранти”, каза говорителят на комисариата Уилям Спиндлър. „Това е криза не заради броя на бежанците, а заради неспособността на Европа да реагира съгласувано. Европейските страни трябва да работят заедно, а не взаимно да се сочат с пръст”, добави той.

Най-голямата група пристигащи мигранти са сирийци - 34 на сто, следвани от еритрейци – 12%, афганистанци - 11 на сто, нигерийци - 5% и сомалийци - 4%. Комисариатът подчертава, че за първите седем месеца на тази година в Европа са влезли повече мигранти, отколкото за цялата 2014 г., когато те са били рекорден брой - 219 000.

Източник: БТА