Международни реакции за химическата атака край Дамаск
Международни реакции за химическата атака край Дамаск / снимка: БГНЕС, архив

Френският президент Франсоа Оланд обвини режима на сирийския президент Башар Асад за предполагаемата химическа атака край Дамаск и се закани да не остави безнаказано това нападение, предадоха световните агенции.

По думите на Оланд има редица доказателства, според които атаката е включвала химически оръжия и "всичко ни кара да мислим, че сирийският режим е отговорен", обяви президентството след телефонен разговор между френския държавен глава и
австралийския премиер Кевин Ръд, чиято страна от септември поема
председателството на Съвета за сигурност на ООН.

Оланд, цитиран от ДПА и Франс прес, изрази "решимостта на Франция да не остави това дело безнаказано". Той разговаря по телефона и с британския премиер Дейвид
Камерън. Двамата лидери се разбраха да обсъдят в най-скоро време как да реагират на този недопустим акт.

След предполагаемите газови атаки край Дамаск в сряда израелският президент Шимон Перес призова международната общност "да се отърве" от химическите оръжия на Сирия, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"Време е международната общност да направи опит да се отърве от всички химически оръжия в Сирия", заяви Перес в кулоарите на среща с френския външен министър Лоран Фабиюс в Ерусалим. Израелският държавник обаче не уточни какво има предвид. "Много са сложни нещата, много скъпоструващи, но ще бъде още по-сложно и още по-скъпо" да ги оставим, както са, добави Перес. Опозицията в Сирия обвинява режима, че е използвал отровни газове и е причинил смъртта на над хиляда души. Дамаск категорично отрича и на свой ред обвинява въстаниците, че стоят зад тези атаки.

Организацията "Лекари без граници" съобщи, че в района са починали 355 души "с невротоксични симптоми", но уточни, че "не може да потвърди от научна гледна точка причината за симптомите, нито да определи кой е отговорен за атаката".

"Събитията в Сирия са нещо небивало - посочи Перес, - не мога да повярвам, че е извършено най-немислимото военно престъпление, че е употребено химическо оръжие, за да бъдат убивани жени и деца".