/ ThinkStock/Getty Images
Международен изследователски екип под ръководството на учени от Британския антарктически институт напусна Фолклендските (Малвински) острови, за да изследва екосистема, появила след откъсването на голям айсберг от Антарктида, предаде АФП.

Откриха причината за загадъчно топене на антарктически ледове

Става въпрос за първата подобна мисия, откакто айсбергът А68 се отчупи от шелфа Ларсен С през юли 2017 г., уточниха от института. Тя предоставя уникалната възможност да се изследва морската екосистема, останала скрита от близо 120 000 години под дебелия лед.
 
"Времето ни притиска, тъй като мисията трябва да продължи три седмици", каза ръководителката на екипа морската биоложка Катрин Линзе. "Важно е бързо да стигнем там, преди подводната среда да се е променила под въздействието на проникването на слънчеви лъчи в морето и преди нови видове да започнат да я колонизират", уточни тя.
 
Откъснали се от Антарктида айсберги забавят глобалното затопляне

Учените ще изследват района, ще съберат животни от морското дъно, микроби, планктон, седименти и ще вземат проби от водата.
 
Целта им ще е да си създадат представа за живота под ледниковата покривка и по този начин да поставят ориентири, за да се следят промените, които ще настъпят под въздействието на климатичното затопляне.
БТА