Меркел: Няма незабавно решение на бежанската криза в Европа
Меркел: Няма незабавно решение на бежанската криза в Европа / снимка: Guliver/Getty Images

Бежанската криза в Европа може да бъде решена само стъпка по стъпка, със съвместна работа на страните от ЕС и Турция, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, отхвърляйки поредни нападки от страна на баварския премиер Хорст Зеехофер, предаде АП.

Зеехофер, който неведнъж е определял като грешка решението на Меркел да приеме в Германия мигранти от Унгария, призова тази седмица правителството в Берлин да вземе мерки за ограничаване на наплива от мигранти. Той настоя също канцлерът да възрази пред съседна Австрия заради некоординирания приток от мигранти, които Виена изпраща в провинция Бавария.

Цялата граница на Германия с Австрия, за която отговаря федералното правителство, се намира в Бавария. Регионалното правителство заяви, че си запазва правото да подаде жалба до най-висшата съдебна инстанция в Германия, ако Берлин не вземе резултатни мерки за ограничаване на потока.

Не можем с едно движение да изключим копчето, трябва да действаме стъпка по стъпка, отговори на критиките Меркел. Тя изрази убеденост, че потокът от бежанци може да бъде ограничен само с общите усилия на Турция, Гърция и ЕС, насочени срещу причините за кризата като лошите условия за живот на сирийските бежанци в Турция, Йордания и Ливан. Сътрудничеството с Турция може да се засили след изборите там, които са в неделя, добави Меркел.

Източник: БТА