Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган Маркъл няма да присъства на коронацията на крал Чарлз III, поради неудовлетвореността от усилията на кралския двор в борбата срещу расизма. Това съобщава „Дейли телеграф”.

Принц Хари и съпругата му Меган са поканени на коронацията на крал Чарлз Трети

Според вестника след интервюто на Маркъл с американската телевизионна водеща Опра Уинфри през март 2021 г. настоящият монарх, който тогава беше престолонаследник и носеше титлата принц на Уелс, написал писмо до херцогинята, в което изразява съжаление, че трябва да се сблъскват с расизма в общуването с кралското семейство.

В това интервю за Си би ес херцогинята на Съсекс спомена, че роднините на съпруга й са загрижени за цвета на кожата на нероденото й дете. Тя не каза кой точно е направил подобни изказвания.

Принц Хари: Въпросът за цвета на кожата на бебето ни не беше расистки

Според изданието настоящият монарх е единственият висш член на кралското семейство, който се е свързал с нея след скандалното интервю. Източници подчертават, че в ответното писмо Меган Маркъл е дала да се разбере кой от представителите на кралското семейство е направил споменатите изявления. Както отбелязва вестникът, както херцогинята на Съсекс, така и настоящият монарх са се съгласили, че съответната забележка е направена без злонамерени намерения.

Според вестника Меган Маркъл тогава благодари на престолонаследника за писмото му и каза, че няма да обвинява конкретен представител на кралското семейство в расизъм, а само иска да привлече вниманието към проблема с „несъзнателните предразсъдъци“. В същото време, както добавя вестникът, тя все още смята тези изявления за расистки.

Източник подчерта, че кореспонденцията е протекла в "топъл тон", но не е довела до "намаляване на напрежението" между страните. В резултат на това една от причините за отсъствието на Меган Маркъл на коронацията е нейното недоволство от реакцията на кралския двор към подхода за борба с проявите на расизъм, посочва вестникът.

На 12 април пресслужбата на Бъкингамския дворец съобщи, че принц Хари ще присъства на церемонията по коронясването на Чарлз III на 6 май, а съпругата му ще остане в Съединените щати с децата им. Както информира вестника, Меган Маркъл иска да прекара това време със сина си принц Арчи, който ще навърши четири години в деня на коронацията. Освен това, според „Дейли телеграф”, тя се опасява, че появата й на церемонията ще отвлече вниманието на таблоидите от самото събитие. Изданието добавя още, че в кралската среда от самото начало се е смятало за малко вероятно херцогинята да пристигне за коронацията, предвид продължаващите разногласия между страните.
БГНЕС