Медведев отрече да е променял рязко позицията си за Зимбабве
Медведев отрече да е променял рязко позицията си за Зимбабве / снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев отхвърли критиките, че след срещата на върха на Г-8 в Тояко, Япония, е променил рязко позицията си за налагане на санкции на Зимбабве, предаде Франс прес.

На срещата на Г-8 лидерите на най-богатите държави в света отбелязаха в заключителната си декларация, че са силно обезпокоени от обстановката в Зимбабве. Те настояха за приемане на финансови и други мерки срещу режима на президента на Зимбабве Робърт Мугабе. По настояване на Медведев в декларацията не се говореше за санкции, а само за мерки и не се споменаваше приемането на тези мерки в Съвета за сигурност на ООН.

"Настоях от декларацията да се изключи споменаването на Съвета за сигурност, защото мнението ми е, че Съветът за сигурност трябва да се занимава с други въпроси", каза руският президент на пресконференция в резиденцията си в Барвиха, където прие президента на Венецуела Уго Чавес.

Два дни след декларацията на лидерите на Г-8, Русия блокира приемането на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, налагаща санкции на режима на Мугабе. Така Русия си навлече критиките на Лондон и Вашингтон, които обвиниха руския президент в непоследователност.

Сега Медведев уточни, че още на срещата на Г-8 той не е одобрил идеята за налагане на санкции. Според него развоят на политическата ситуация в Зимбабве е показал, че той е имал право.

Вчера президентът на Зимбабве Робърт Мугабе и опозиционният лидер Морган Цвангирай подписаха споразумение, с което се ангажират да започнат преговори за нов политически ред в страната. Зимбабве сега е в политическа парализа след втория тур на президентските избори в края на юни, на които само Мугабе бе кандидат за поста. Цвангирай се отказа, защото срещу членове на неговата партия беше оказвано насилие в предизборната кампания.