Медведев: Грузинският конфликт за Русия е като 11 септември за САЩ
Медведев: Грузинският конфликт за Русия е като 11 септември за САЩ / БГНЕС
Руският президент Дмитрий Медведев сравни 8 август 2008 г., когато започна руско-грузинската криза, с 11 септември 2001 г., когато бяха извършени атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу Пентагона във Вашингтон, предаде Франс прес. "За Русия 8 август е почти като 11 септември за САЩ", каза Медведев в реч пред експертите от международния дискусионен клуб "Валдай", събрали се в конферентната зала на луксозния централен универсален магазин срещу Кремъл.

"Много поуки бяха извлечени от 11 септември и аз искам светът да извлече поуки и от 8 август и от случилото се в Южна Осетия", допълни руският президент. В нощта на 7 срещу 8 август Грузия започна военна операция срещу Южна Осетия, която прерасна в конфликт между Тбилиси и Москва на територията на цяла Грузия, припомня АФП.

"В някои райони Русия има своите интереси и ние ще ги защитаваме, както ще защитаваме и интересите на гражданите на Руската федерация", каза Медведев, визирайки Южна Осетия, чиито жители имат руски паспорти. В речта си руският президент изтъкна, че настоящата съвременна архитектура на безопасността вече не се отговаря на изискванията на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Нашите илюзии, че светът е устроен справедливо, се изпариха. Не мисля, че двуполюсната система има бъдеще, а еднополюсната вече доказа своята неефективност", убеден е Медведев. Според него на света е нужна система за безопасност, която да съответства не на правото на силата, а на международното право.

Медведев изрази увереност, че кризата между Русия и Грузия няма да доведе до спускането на нова Желязна завеса между Русия и Запада. Той допълни, че тази криза няма да направи Русия по-малко привлекателна за чуждите инвеститори. Той добави, че Русия ще развива връзки, в това число и военни, с приятелските държави, независимо дали това се харесва или не на някого. Руският президент отбеляза, че Русия е заинтересована от установяването на стабилни отношения с всички руски съседи, в това число и с онези, с които Москва сега има доста сложни отношения.