Малмстрьом: Европейските държави да бъдат по-конкретни в изискванията към Румъния
Малмстрьом: Европейските държави да бъдат по-конкретни в изискванията към Румъния / снимка: Reuters, архив

Европейският политически климат показва, че някои държави от Европейския съюз смятат, че в този момент не е дошло времето румънските граждани да се движат свободно (в Шенгенското пространство), заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом след срещата си с румънския вътрешен министър Траян Игаш в Букурещ, предаде Аджерпрес.

"Румъния е изпълнила всички условия от техническо естество, но европейската система се основава и на доверието на нивото на границите и ако това доверие не съществува, трябва да се отнесем по съответния начин", заяви Малмстрьом.

Тя подчерта, че решението по този въпрос трябва да е единодушно, а в този момент такова единодушие не съществува.

"Комисията няма глас в тази област, но ще се опитаме да работим заедно със страните членки и с Румъния за намиране на решение. Това, което бих препоръчала на страните членки, е да бъдат много по-конкретни в това, което изискват от Румъния, да посочат конкретни и измерими елементи", каза още еврокомисарят.

Тя препоръча също да продължи борбата с корупцията и да бъде засилена сигурността на границите, пише БТА. "Беше постигнат важен напредък в Румъния, включително и от министерството на вътрешните работи, но има още много неща, които трябва да се направят", каза още Малмстрьом.

Еврокомисарят не коментира последните действия на Националната дирекция за борба с корупцията, при които бяха задържани голям брой митничари и гранични полицаи, но подчерта, че е добре процесът на изправяне на виновните лица пред съда да става възможно най-бързо, "да има присъди и тези служители да бъдат сменени с честни хора".

От своя страна министър Траян Игаш благодари на еврокомисаря за постоянната подкрепа за присъединяването на Румъния към Шенген.