/ /Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон иска неговата пенсионна реформа "да завърши демократичния си път", се казва в изявление на неговия кабинет, изпратено до АФП.

Спорният закон, който доведе до месеци на протести в парламента и по улиците, ще бъде приет в парламента на 20 март, освен ако не бъде приет някой от двата вота на недоверие към правителството.

"След месеци на политически и социални консултации и повече от 170 часа дебати, които доведоха до гласуването на компромисен текст между (двете парламентарни камари)...", Макрон беше изразил желанието си "текстът за пенсиите да може да стигне до края на демократичния си път с уважение към всички".

Полицията в Париж ограничи протестите срещу пенсионната реформа (СНИМКИ)

Реформата на Макрон повишава законоустановената възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, както и увеличава броя на годините, които хората трябва да плащат в системата, за да получават пълна пенсия.

Решението на правителството от миналата седмица да прибегне до член 49.3 от конституцията, за да прокара законопроекта в парламента без гласуване, предизвика гняв по улиците след седмици на предимно мирни протести и стачки срещу плановете.

Реагирайки на актовете на сплашване срещу депутати, подкрепящи реформата на правителството, и насилствените протести, които включваха нападения срещу официални сгради този уикенд, в изявлението на кабинета на Макрон се добавя, че президентът подкрепя мерките на правителството за защита на депутатите.

Заради пенсионната реформа: Национална стачка блокира Франция (ВИДЕО/СНИМКИ)

Двама водещи членове на дясната партия "Републиканци", чийто лидер заяви, че няма да подкрепят исканията за вот на недоверие, съобщиха за заплахи и сплашване срещу тях в неделя.

Ако предложенията за вот на недоверие срещу правителството отпаднат, както очакват повечето наблюдатели, депутатите от левицата заявиха, че ще се обърнат към Конституционния съвет, за да оспорят начина, по който правителството е прокарало реформата.
БГНЕС