/ БГНЕС
„Неотдавнашните руски удари с далечен обсег срещу Украйна бяха насочени предимно към обекти от отбранителната промишленост, за разлика от миналогодишните атаки, които бяха насочени приоритетно към енергийната инфраструктура“, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последния си разузнавателен доклад.

През последните дни Москва започна да засилва атаките си срещу украински градове, като на 29 декември и 2 януари изстреля особено масирани вълни от безпилотни самолети и ракети.

Тази поне временна промяна в стратегията показва, че Русия осъзнава значението на относителния отбранителен промишлен капацитет в очакване на продължителна война, смята Министерството на отбраната на Великобритания.

Украински официални лица заявиха, че страната ще увеличи вътрешното си отбранително производство през 2024 г. Заместник-министърът на отбраната Иван Гаврилюк разкри през ноември миналата година, че производството на ракети и други оръжия се очаква да се увеличи няколко пъти през тази година.

ООН: Ситуацията в Украйна се влошава

Според президента Володимир Зеленски през 2024 г. Украйна ще произведе 1 млн. безпилотни летателни апарати, отчитайки значението на това оръжие на украинските бойни полета.

Министърът на отбраната Рустем Умеров също отбеляза, че Киев планира да даде приоритет на вътрешното производство на оръжие и покани чуждестранните партньори да се включат в производството на оръжие в Украйна.

Въпреки това енергийната инфраструктура на Украйна не остана незасегната от руските атаки през последните седмици.
Британското военно министерство по-рано изчисли, че руските удари на 7 декември са поставили началото на концентрирана кампания, насочена към енергийната инфраструктура. Въпреки това те не бяха последвани от атаки от мащаба на тези, които Украйна видя през последните няколко дни.

След ударите на 2 януари украинските военновъздушни сили заявиха, че Москва е насочила ударите си както към промишлени и военни обекти, така и към критична инфраструктура. В Киевска област бяха повредени електропроводи, което доведе до прекъсвания и временно остави 260 000 жители без електричество.

През предходната зима руските атаки имаха за цел да влошат силно енергийната мрежа на Украйна, като предизвикаха прекъсвания на електрозахранването на фона на ниските температури.
БГНЕС