Лидерът на Хизбула произнесе реч в Бейрут против антиислямския филм
Лидерът на Хизбула произнесе реч в Бейрут против антиислямския филм / снимки: Reuters

Лидерът на ливанската шиитска групировка Хизбула шейх Хасан Насралла произнесе днес реч на многохилядна протестна демонстрация в Бейрут срещу антислямския филм „Невинността на мюсюлманите”, предадоха осведомителните агенции.

„Пророче на Аллаха, предлагаме себе си, своята кръв и кръвта на своите роднини в името на запазването на твоето достойнство и чест”, каза шейхът пред множеството, обръщайки се косвено към пророка Мохамед. „Това е началото на голямо движение, което трябва да продължи в целия мюсюлмански свят в защита на пророка”, каза той в 15-минутната си реч.

Аргументирайки се, че светът още не е осъзнал доколко са засегнати мюсюлманите по света, лидерът на Хизбула призова правителствата да блокират достъпа до уебсайтовете, които предлагат филм, в който Мохамед е обрисуван като женкар, хомосексуалист и педофил, допълва Ройтерс. „Разпространението на целия този филм трябва да бъде забранено от американците”, заяви шейхът под одобрителните възгласи на демонстрантите и добави, че трябва да бъде спряно разпространението в интернет и на трейлъри от любителското видео.

Голямо постижение на международната общност ще бъде да договори споразумение, което да криминализира обидите към всяка религия и нейните пророци. Шейх Хасан Насралла призова за протести в ливанските градове Тир и Хермел в сряда и неделя съответно, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на Хизбула произнесе реч в Бейрут против антиислямския филм
netinfo

Това е първата публична поява на Насралла от 2008 г. насам, твърди ИТАР-ТАСС. Според АП той е имал такава поява през декември 2011 г. на честване на шиитския празник Ашура, посочвяа БТА.

Шейх Хасан Насралла крие местоположението си от опасения да не бъде ликвидиран от израелски агенти. Той комуникира с последователите си и дава пресконференции предимно чрез сателитна връзка, посочват агенциите. Те припомнят, че на 13 септември правителство на САЩ наложи на Хасан Насрала и двама други лидери на Хизбула санкции заради поддръжката им за режима на Башар ал Асад в Сирия.