Либийският съд заседава всяка седмица за медиците
Либийският съд заседава всяка седмица за медиците / netinfo

От 20 юни, за когато бе насрочено следващото заседание по делото на българските медици, наказателният съд в Триполи ще заседава всяка седмица по него. Това стана ясно след края на днешното заседание на съда, което продължи около час и половина. Страните по делото ще могат да прилагат нови доказателства и да призовават нови свидетели.

В рамките на днешното заседание българската защита депозира списък с искания за прилагане на нови доказателства, които да докажат невинността на българските медици и палестинския лекар.

<!--Citat-->

Адвокат Пламен Ялнъзов поиска съдът да вземе предвид показанията на Смилян Лазаров Тачев, който през 1999 г. като човек, бил сред задържаните българи, е станал свидетел на физически и психологически натиск срещу обвиняемите. Към доказателствата Ялнъзов поиска да бъде приложено интервю с либийски адвокат пред арабска телевизия, в което той казва, че случаи на заразяване на деца с вируса на СПИН в Бенгази е имало още в началото на 90-е години.

От своя страна адвокат Георги Гатев помоли съдът да промени мярката за неотклонение на обвиняемите, като се мотивира с дългия 7-годишен период от време, в което сестрите ни са задържани, без да имат влязла в сила присъда срещу тях.

Полицията, която охраняваше сградата на съда в Триполи, влезе в кратки сблъсъци с протестиращи пред съда родители на инфектирани със СПИН деца.

Наложи се органите на реда да усмирят няколкото десетки либийци, включително с използване на физическа сила.