/ iStock/Getty Images
Група френски медицински работници е завела дело срещу премиера Едуар Филип и бившия министър на здравеопазването Аниес Бюзен за бездействие в навечерието на разпространението на коронавируса на територията на Франция. Това съобщи днес в. "Фигаро", цитиран от ТАСС.

По данни на изданието делото е заведено на 19 март пред Съда на републиката, който е единственият орган, разглеждащ искове срещу действащи членове на правителството.
Медиците обвиняват премиера и бившия министър в "правителствени лъжи" и укриване на информация за разпространението на Ковид-19 на територията на Франция.

Според тях правителството е било длъжно да започне да се запасява с маски, тестове и други необходими материали, когато е научило за възможния мащаб на кризата, но не го е направило. Адвокатите на ищците се позовават на интервю на Бюзен за в. "Монд", в което тя заявява, че напускайки поста си още през януари е знаела за "надигащото се цунами".
Според юристите евентуално признаване на тези твърдения за основателни може да доведе до лишаване от свобода до две години и глоба от 30 000 евро.
Първо обаче жалбата ще се разгледа от слециална комисия, която има право да я отхвърли.

Новият здравен министър Оливие Веран съобщи по-рано, че властите са поръчали 250 милиона предпазни маски за нуждите на страната, а на склад остават още 86 милиона.