Медицинско изложение посреща нуждите на украински бежанци с различни заболявания в Ню Йорк, предава Voice of America (VOA).

Юлия Гладиренко идва в Ню Йорк само преди няколко седмици чрез американската имиграционна реклама „Обединени за Украйна“

Тя е бременна в седмия месец. Точно преди да напусне родината си, тя научила, че има гестационен диабет (тип диабет, установен по време на бременност).

„Нямах време да се сдобия с медицинска застраховка, затова дойдох тук на изложението. Трябваше да видя как е повлияло на бебето ми дългото пътуване до САЩ“, заявява тя.

Това е третото подобно медицинско изложение за украински бежанци в Ню Йорк, организиран от благотворителна организация, създадена през 2016 година от д-р Шон Юнаев, специалист по акушерство и гинекология. Той е роден в западния украински град Льов, а семейството му мигрира в САЩ още докато той е бебе.

„Осъзнахме, че има нужда помощ. В началото събирахме пари и изпращахме оборудваме. После осъзнахме, че все повече и повече хора идват в САЩ без медицински грижи“, заявява той.

56 млн. лева са разходите за хотели за украински бежанци у нас през 2023 г.

Медицинските работници споделят, че мобилната клиника е отворена, хора на възраст между 40 и 50 години посещават лекар. Според Юнаев, повечето от пациентите са възрастни хора с хронични болести, като високо кръвно налягане, диабет и астма.

„Даваме им медикаменти, за да могат да живеят достатъчно дълго, докато се сдобият със здравна застраховка и не си осигурят някакво перманентно убежище в САЩ“, подчертава Юнаев.

Оксана Малиновска идва в САЩ от Украйна преди година. Тя вече има здравна застраховка, но все още се опитва да разградае американската здравна система, както и да говори с лекари на английски.

„Бих искала да говоря с украински лекари, които могат да говорят езика. На всичкото отгоре, американските медици виждат нашите притеснения по малко по-различен начин. Имат по-различен подход тук“, заявява Малиновская.

ЕС с първа стъпка към пренасочване на руските активи към Украйна

Бременната Юлия Гладиренко споделя, че консултацията с Юнаев и колегите му са ѝ помогнали да се почувства много по-добре.

„Докторите прегледаха бебето ми, чуха пулса му, погледнаха моите документи от Украйна и ми казаха какви стъпки да предприема“, заявява тя.

Кранистки, шлосерки и товарачки: Украинките поемат мъжките професии

„Искаме да ѝ помогнем да се сдобие със здравна застраховка. Доколкото професионалните ми услуги, не планирам да ѝ взимам пари“, коментира д-р Юнаев.

Доброволците в центъра вече планират следващото медицинско изложение и се надяват да ги организират, докато украинските бежанци имат нужда.
 
Voice of America (VOA)