/ iStock
Продължаващата почти две години война повлия сериозно на пазара на труда в Украйна - кадри липсват и заради принудителната миграция на милиони украинци, и заради мобилизацията. Търсейки начини да се справят с недостига на работници, някои компании все по-често ангажират жени, които да поемат специалностите, практикувани до момента основно от мъже, разказва Deutsche Welle.

Държавната служба по заетостта на Украйна отчита, че жените все по-често намират работа в "мъжки" професии - като операторки на помпени станции, кранистки, монтажистки, товарачки, шофьорки.

Трудовите процеси се реорганизират

"Преструктурирахме някои производствени процеси, за да облекчим работата на жените и виждаме, че те я приемат с желание", казва директорката по човешките ресурси в голяма верига бензиностанции в Украйна Евгения Кузминская. Традиционно работата в бензиностанциите се е извършвала основно от мъже.

В същото време Кузминская подчертава, че има някои длъжности, за които все още не е възможно да се наемат жени. Например - всички шофьори, които работят с взривоопасни товари, са мъже. Това се дължи на факта, че жените нямат съответната квалификация и необходимата категория шофьорска книжка.

Защо компаниите предпочитат жени

След избухването на войната през 2022-а година и един от най-големите аграрно-промишлени холдинги в страната - "Кернел", започва да предпочита жени за определени позиции. Ръководителката на кадровата политика на "Кернел" Наталия Теряхина разказва пред ДВ, че и преди 2022-а година компанията активно е набирала жени за длъжности, които са свързани с тежко физическо натоварване, но обичайно за тях е имало много повече кандидати мъже.

След февруари 2022-а фирмата е започнала да наема по-активно именно жени - включително за да намали риска от загуба на служители, обяснява Теряхина. Производството в заводите на "Кернел" е автоматизирано и е от затворен тип, респективно не е свързано със значителна физическа натовареност, която би ограничила жените.

Жените са готови да се преквалифицират

Основният проблем на условното разделение на женски и мъжки професии се крие не толкова в невъзможността да се върши тази или онази работа, а в половите стереотипи за мъжете и жените, казва Наталия Теряхина. Този проблем започва още при избора на образование или професия. А впоследствие именно липсата на специализирано образование се превръща в основна пречка за трудовата реализация на жените, ако става дума за "мъжки" професии, казва кадровичката.
Украинките все по-активно усвояват мъжки специалности - като локомотивен машинистУкраинките все по-активно усвояват мъжки специалности - като локомотивен машинист

Украинките все по-активно усвояват мъжки специалности - като локомотивен машинист

В същото време Държавната служба по заетостта отбелязва, че от втората половина на 2023-а година насам расте броят на жените, които избират традиционно "мъжки" професии за обучение. Системата на службите по заетостта включва центрове за професионално обучение, в които миналата година нова квалификация са придобили 25 200 жени. Сред тях има такива, които са се обучавали за оператори на котли, шофьори на трамваи и тролейбуси, оператори на дървообработващи машини и електрозаварчици.

Войната създава търсене на нови професии

Анна Цицак, координаторка на Фонда на ООН за населението (UNFPA) в Украйна, разказва пред ДВ за готовността на жените да усвояват нови професии, включително "мъжки". Под егидата на фонда функционира центърът за кариера и бизнес "ВОНА", който оказва съдействие на жените при намирането на работа или започването на собствен бизнес.

"Жените най-често избират професии в козметичната индустрия, а ние им обясняваме, че за тях има повече възможности, че няма разделение на мъжки и женски професии", казва Анна Цицак. След началото на войната, посочва тя, търсенето на такива професии като специалисти по 3D-принтиране и пилоти на дронове е нараснало - клонът на "ВОНА" в Лвов вече провежда курсове за обучение по тези специалности.

От части за дронове до сувенири

Марина Т. е една от жените, преминали курс по 3D-принтиране в центъра на "ВОНА" Лвов. Тя е от Лисичанск, където имала свой бизнес - продавала празнична украса, детски играчки и дрехи. Но след руската инвазия всичко било унищожено, разказва тя пред ДВ.

Съпругът на Марина се сражава във войната и тя и семейството ѝ се преместват в Лвов, където успява да отвори работилница за подаръци, картички и сувенири. А след това се записва в курса за обучение по 3D-принтиране, предлаган от центъра "ВОНА". Жената разказва, че си представя как в бъдеще ще произвежда части за дроновете, които използва украинската армия и така ще помага. След края на войната пък възнамерява да пренастрои принтера и да печата на него сувенири в собствената си работилница.

В момента "ВОНА" набира ученички за курс за електротехници, от каквито пазарът изпитва остра нужда. В най-скоро време ще започне и курс за шофьори на тролейбуси.
 
Deutsche Welle