/ БГНЕС
Реакцията на повечето страни на предложената от САЩ "сделка на века" свидетелстват за контрапродуктивността на едностранните подходи към уреждането на израело-палестинския конфликт,заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция с йорданския си колега Айман Сафади след срещата им днес в Москва, предаде ТАСС.

"В днешните си разговори подчертахме, че опитите за уреждане на конфликта чрез политиката на свършените факти и методите на едностранните действия в полза на едната страна в конфликта са контрапродуктивни. Това се потвърждава и от реакциите на огромното мнозинство от страните по света на т.нар. Сделка на века, която предложиха американските колеги", отбеляза Лавров.

Турция ще подкрепи правителството в Триполи при провал на преговорите за Либия


"За решаването на всеки проблем са нужни диалог и съгласие между всички замесени страни", продължи той. "В тази връзка подкрепихме решенията, взети в началото на месеца в Кайро на заседанието на Арабската лига, в които в частност бе записано предложение да се премине към многостранен преговорен процес под международна егида", каза той.
 

БГНЕС



Лавров добави, че за уреждането на либийската криза е нужно да бъдат избягвани разнопосочните инициативи.

"В Русия сме убедени, че осигуряването на устойчив процес за уреждане на либийския конфликт изисква външните играчи да избягват разнопосочните, конкурентни една на друга инициативи и да се съсредоточат върху необходимостта всички действия да бъдат насочени към подтикването на либийските страни към диалог на основата на решенията на Съвета за сигурност на ООН", каза руският министър. Той добави, че по темата за Либия между позициите на Русия и Йордания има съвпадение.

Руският министър приветства и предприетите в Ирак усилия за преодоляване на вътрешнополитическата криза.

Лавров заяви, че Русия е готова да работи с Турция по ситуацията в сирийски Идлиб на всякакво равнище, включително на най-високо, но за момента няма конкретни указания за подготовка на среща между лидерите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

"Разбира се, ще продължим да обсъждаме ситуацията (в Идлиб) с нашите турски колеги, да обсъждаме начини за изпълнение на това, за което сме се договорили от гледна точка на постигането на резултати", каза руският министър в отговор на журналистически въпрос.

"Готови сме да работим на всякакво равнище, в това число и на най-високо. Но засега не съм виждал конкретни указания да се подготвя среща между президентите", добави Лавров.

Преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу не изключи възможността в следващите дни да се състои среща между Путин и Ердоган за обсъждане на ситуацията в Идлиб.

Йордания е за мирно решаване на конфликтите в Близкия изток, заяви от своя страна на пресконференцията йорданският министър Сафади.

"Регионалните предизвикателства в Близкия изток все повече и повече се изострят. Изхождаме от това, че въпросите, засягащи страните от региона, засягат и целия останал свят", каза Сафади.
БТА