Лагер за цигани край Милано бе опожарен
Лагер за цигани край Милано бе опожарен / netinfo

Жителите на миланско предградие опожариха палатков лагер за цигани, изгонени от друг център за временно пребиваване в околността, съобщи Франс прес.

Палатките, разпънати със съгласието на местната община, формирана от представители на левицата, трябвало да приютят през зимата 70 скитащи цигани, от които 35 деца, уточнява според агенцията крайнолявото издание "Манифесто".

Циганите били прогонени на 14 декември от център за временно пребиваване, разположен върху терен – собственост на частно дружество. Палатките, предназначени за тях, били обаче изгорени в четвъртък от жители на съседен квартал. Според "Манифесто" те били придружени от общински съветници от Северната лига (популистка и ксенофобска партия) и десния Национален съюз, добавя АФП.

Днес жителите на съседен квартал организираха демонстрация с искане проектът за палатковия лагер да бъде изоставен в името на сигурността. Законът брани труда, а не кражбите, заяви една от протестиращите, цитирана от АФП.

Според отец Масимо Мапели, отговорник на благотворителния център, който се занимава със скитниците, повечето цигани в Милано са от Крайова (Румъния), добавя агенцията.