Кушнер: Средиземноморският съюз е една мечта, която е на път да се осъществи
Кушнер: Средиземноморският съюз е една мечта, която е на път да се осъществи / cнимкa: БГНЕС

Създаването на Средиземноморския съюз е една мечта, която е на път да се осъществи. Това заяви френският министър на външните работи Бернар Кушнер при откриването на срещата на външните министри на страните, поканени да станат членки на новата структура, предаде БТА.

"Средиземноморският съюз ще бъде колективен проект за икономическо развитие, за мир, за право и солидарност", припомни дипломат номер едно на Франция пред колегите си, сред които е и българският външен министър Ивайло Калфин.

"Климатични промени, влошаване на ситуацията, свързана с околната среда, миграционните потоци, диалогът между цивилизациите, правата на човека - в центъра на всички тези въпроси, които са от значение за нашето бъдеще, е Средиземноморският регион", допълни Кушнер. Той предупреди, че районът е изложен на опасност, ако народите там не обединят сили, за да се справят с най-наболелите въпроси, сред които са климатичните промени, нарастващите миграционни потоци и намаляването на водните и енергийните ресурси, предаде АП.

На заседанието на външните министри се обсъжда и декларация, която ще бъде приета по-късно днес на самата среща на държавните и правителствените ръководители, поканени в Париж за учредяването на Средиземноморския съюз, съобщиха от Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на българското външно министерство.

В декларацията се подчертава общото убеждение, че новата инициатива може да играе важна роля пред лицето на общите предизвикателства, пред които е изправен регионът. Те са икономическото и социално развитие, световната хранителна криза, промените в климата, енергетиката, миграцията, заплахата от тероризъм и екстремизъм, както и развитието на диалога между цивилизациите.

В рамките на форума българският дипломат номер едно има и много двустранни срещи със свои колеги от останалите страни-участнички, допълват от външно министерство.