Критикуват Владимир Путин заради указ за унищожаване на храни
Критикуват Владимир Путин заради указ за унищожаване на храни / снимка: Guliver/Getty Images

Указ на руския президент Владимир Путин за унищожаване на храни, внесени незаконно от западни страни, влезе в сила днес, съобщиха ДПА и Ройтерс. Държавните медии съобщиха, че в съответствие с подписаното миналата седмица нареждане са унищожени тонове месо, сирене, плодове, зеленчуци и други забранени продукти.

Властите са задължени да заснемат унищожаването, а всеки, който бъде хванат да консумира продуктите, може да бъде обвинен в престъпление. Миналата година Русия забрани вноса на множество храни от западни държави, наложили й санкции заради нейната роля в конфликта в Украйна.

Петиция срещу унищожаването на храните събра над 285 000 подписа. В документа, публикуван на уебсайта Change.org, се отправя призив продуктите да бъдат дадени на нуждаещи се семейства в Русия, където бедността се увеличава заради рецесията.

Президентският говорител Дмитрий Песков каза вчера, че Путин е уведомен за петицията, но заповедта за унищожаването на храните вече е дадена. Песков също така постави под въпрос достоверността на подписите. Видни членове на руската православна християнска общност, както и на еврейската общност се обявиха против унищожаването на храните и казаха, че продуктите трябва да се дадат на бедните.

Дори поддръжници на правителството изразяват изумление от идеята за „крематориуми за храна”. „Не разбирам как може да се унищожава храна в страна, преживяла ужасяващия глад през войната и тежките години след това”, каза известният прокремълски телевизионен водещ Владимир Соловьов.

Опозиционерът и бивш министър-председател Михаил Касянов реагира с горчива ирония: „20 млн. руснаци живеят под прага на бедността. Техният президент нареди от 6 август да бъдат унищожавани хранителни продукти. Това е истински триумф на хуманизма”.

Общественото възмущение се засилва от информациите в руски медии, че земеделското министерство предлага да купи „подвижни крематориуми за храна”, за да ускори унищожаването.

Източник: БТА