Кремъл заяви, че е проследил "важните разговори" между китайския президент Си Цзинпин, френския президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но се съмнява Китай да промени позицията си за войната в Украйна под външен натиск, предаде Ройтерс.

Китай предложи свой "план за мир" за Украйна в първата си голяма дипломатическа намеса в конфликта, но Украйна и някои западни лидери остават скептични заради близките отношения между Си и руския президент Владимир Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Кремъл е проследил разговорите между ЕС и Китай, като в същото време изтъкна, че Москва има отношения с Пекин в различни сфери.

"Китай е много сериозна, много голяма сила със своя собствена суверена позиция. Това не е страна, която променя бързо позицията си под външен натиск", заяви Песков по повод възможността Европа да повлияе на Китай във връзка с Украйна.

"По време на разговорите Си Цзинпин е изразил желание да разговаря директно с украинския президент Володимир Зеленски", заяви Фон дер Лайен. Тя обаче не каза кога може да стане това.
Макрон съобщи, че е призовал Пекин "да вразуми Русия".
Анелия Пенкова/БТА