Нидерландският крал Вилем-Александър
Нидерландският крал Вилем-Александър / Gulliver/Getty Images
Кралят на Нидерландия Вилем-Александър се извини за "прекомерното насилие", което е понесла Индонезия по време на нидерландското колониално управление. Това е първото подобно извинение, което южноазиатската страна получава от нидерландски монарх, предаде Ройтерс.

То е по повод насилието, упражнявано от нидерландските сили в периода между обявяването на независимост от Индонезия през 1945 г. до признаването й от Нидерландия през 1949 г.

Холандската принцеса Кристина загуби битката с рака


"Искам да изразя съжалението си и да се извиня за прекомерното насилие от страна на нидерландците през тези години", заяви Вилем-Александър в президентския дворец в Богор по време на визита в Индонезия. "Правя това с пълното съзнание, че страданието и скръбта на засегнатите семейства продължават да се усещат и до ден-днешен", добави той.
Нидерландското правителство вече се е извинило на Индонезия и е изплатило обезщетения на преживелите насилие при неговото колониално управление.

Групата „Билдерберг“ се среща в Швейцария тази седмица, ще обсъжда Европа и климата

От 1800 до 1949 г. Индонезия е колония на Нидерландия, известна като Холандски Източни Индии. Страната е била важен източник на богатство за кралството благодарение на търговията с подправки, ценни метали и минерали.
БТА