Албин Курти
Албин Курти / БГНЕС
Косово отмени 100-процентовите мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, с което отвори път за подновяване на преговорите за нормализиране на отношенията със Сърбия, предаде Асошиейтед прес.

Министър-председателят Албин Курти каза, че мярката влиза в сила от днес.

Той заяви, че иска сръбските стоки, изнасяни за Косово, да имат документация, удостоверяваща качеството им, каквато имат косовските стоки, изнасяни за Сърбия.

Прибраха военен от българския контингент в Косово заради съмнения за COVID-19

Сърбия трябва да премахне бариери като недопускането на автомобили с косовски регистрационни номера и чужденци, идващи от Косово, каза Курти.

"Искаме равенство, защото се чувстваме дискриминирани", каза Курти.

Косово ще даде на Сърбия срок до 15 юни за реципрочни действия, а в противен случай митата ще бъдат възстановени. Митата върху босненските стоки бяха вдигнати безусловно, но Курти призова ръководството на страната да отмени визовия режим за косовски граждани. Косово наложи наказателните мита през ноември 2018 г. заради опитите на Сърбия да блокира приемането на Косово в международни организации.

По-рано Курти постави като условия за вдигането на митата Сърбия да спре кампанията си срещу признаването на Косово за държава. Той обачене спомена това във вчерашното си изявление.
БТА