Косоварец планирал атака на военна база в Ню Джърси
Косоварец планирал атака на военна база в Ню Джърси / netinfo

Жител на сръбската провинция Косово се призна за виновен в процес в град Камдън в САЩ по обвинения, че е планирал заедно с още петима души да нападне американска военна база в щата Ню Джърси, предадоха световните агенции.

Двадесет и пет годишният Агрон Абдулаху призна, че е участвал в заговора, като доставчик на огнестрелни оръжия на петима радикални ислямисти. Той може да получи присъда до 5 години затвор, която ще бъде произнесена на 6 февруари следващата година.

Останалите петима участници в заговора, трима братя от сръбски произход, един йорданец и един турчин, рискуват да получат по същото дело доживотен затвор. Те бяха арестувани през май тази година, когато се опитваха да купят автомати

Калашников и М-16 от агент на ФБР под прикритие. Заговорниците имали намерение да проникнат в базата благодарение на един от тях, който работел там като доставчик на пици.

За първи път ФБР се усъмнило, че шестимата готвят заговор още през 2006 г., припомня БТА. Тогава един от тях отишъл в магазин, за да презапише видеокасета на ди ви ди. На касетата се виждали мъже, които се упражняват да боравят с огнестрелно оръжие и които призовават за свещена война. Служителят в магазина, който презаписал касетата на диска, информирал полицията незабавно за съдържанието й.

Военната база, която имали намерение да атакуват шестимата радикални ислямисти, е място, където се обучават войници, които после се изпращат на мисии в Ирак и Афганистан, припомня Франс прес.

Процесът срещу останалите петима заговорници ще започне на 15 януари следващата година, уточнява ДПА.